Laser eller tatt2away?

Så där kom den då, artikeln om att någon brännskadats illa av att gå till en salong som utför tatueringsborttagning utan laser.

Den här sortens metod marknadsförs under olika namn, mestadels Tatt2away. Det fungerar som så att man punktvis tillför en syra till huden som löser upp bläcket i tatueringen. Bläcket stiger sedan upp ur huden och hamnar i en sårskorpa som sedan faller av. Supersmidigt, du slipper frigöra massa bläck som åker runt i ditt blodomlopp och det gör inte heller särskilt ont.

Eller?

Jag har kollat hashtaggen Tatt2away på instagram och det finns inte en enda bild som visar ett snyggt resultat. Däremot finns det mängder av bilder på punktvis brännskadad, sårig, varig och ibland nästan död hud.

”Great result after only two treatments!” skriver någon glad tatueringsborttagare och jag ryser på armarna när jag scrollar och allt jag ser är bilder där tatueringen förvisso kanske är borta – men ersatt av brännskadad och punktvis ärrad hud i olika röda toner.

OBS äckliga bilder — >  Klicka på denna länken på egen risk för att se hur det kan se ut. 

 

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 13.57.26

Klicka här för att läsa artikeln

 

Vad är då detta för syra? Jo, det är en slags mjölksyrablandning som tillförs i huden. Och vad är hud? Jo, det är ett organiskt material uppbyggt av celler som kommunicerar med varandra. En tatuering är inget slutet system, så vad är det som säger att mjölksyreblandningen endast åker ner och fångar upp bläcket och tar med det upp till hudytan och inte smiter iväg på resan? Självklart ingenting.

Laser däremot, en sådan behandling skjuter loss pigment från tatueringen, och sedan går immunförsvaret in och tar hand om det som lossnat genom att makrofagerna helt sonika äter upp det. Makrofagerna kan helt säkert smaska i sig mjölksyra som hamnat på villovägar också, skillnaden är att bläcket fanns i din kropp från början. Du tål det. Vid en laserbehandling tillför man alltså ingenting, och speciellt inte ett ämne som är så starkt att det löser upp färg.

Jag är den första att erkänna att laser verkligen inte är helt ofarligt, speciellt inte fel laser i fel händer. Men rätt laser i rätt händer kan göra underverk på en gammal oönskad tatuering. För att det ska bli ärrbildning i huden så krävs det först att det går hål i vävnaden, vilket är extremt ovanligt vid en laserbehandling. Om man har en väldigt svart tatuering så kan man ibland få brännblåsor efter behandlingen och om dessa råkar gå sönder kan det så klart bildas sår. Men det är ytterst sällan det händer, och laser är den mest testade och mest dokumenterat effektiva metoden för den som vill bli av med en tatuering.

Skönhetsbranschen är en väldigt oreglerad bransch, och allt från tandblekning till till vaxning och olika former av hud- och injektionsbehandlingar kan gå väldigt fel. Att kolla upp detta själv är inte alltid så lätt, då alla terapeuter givetvis anser att deras produkt och/eller behandling är det bästa alternativet. Googla därför som en galning innan du bokar, kolla alla recensioner du hittar och känn efter vad magkänslan säger.

Att ta bort en tatuering med laser är dyrt, och det tar tid. Men låt det göra det. För till syvende och sist så är en ful tatuering alltid att föredra framför en smärtsam och svårläkt brännskada.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s